Eerste blik op de Dom vanuit de trein |
Al toen de Romeinen in Keulen zaten (toen Keulen nog Colonia Claudia Ara Agrippinensium heette, ontmoetten Christenen elkaar al op de plaats die direct naast de stadspoort was, waar nu de Dom staat.
Kennelijk hebben verschillende kleine gebouwtjes dienst gedaan als kerkjes, maar toen in de Middeleeuwen de bouwkunst van de kerken als 1 van de grote belangen werd beschouwd, besloot men dat het kleine kerkje dat toen op die plaats stond maar baan moest ruimen voor een grote gotische kathedraal.
In 1248 zijn ze gestart met de bouw van deze kerk en de bouw heeft uiteindelijk ruim 600 jaar geduurd. Zoals gebruikelijk is, begon met als eerste aan de bouw van het koor. De kathedraal van Amiens diende hier als voorbeeld voor. In 1322 was het gotische koor zover gevorderd dat het kon worden ingewijd. Op de foto zie je de achterzijde van het koor, ook op de eerste foto zie je een stuk zij aanzicht.
Vervolgens begon men met de bouw van een dwarsschip en twee westelijke torens.
Maar in 1528 moesten ze wegens geldgebrek stoppen met de bouw. De torens waren toen pas half klaar en aan het middenschip was nog niet begonnen. Bijna drie eeuwen heeft deze kerk dus het merkwaardige beeld opgeleverd van een enorm koorgedeelte, dan een stuk niets en dan een paar half gebouwde torens.
Dit moet wel een heel gek gezicht zijn geweest!
In 1794 waren er allerlei onrust en oorlogsdreigingen waarna de aardsbisschop uit Keulen vluchtte en de kerk leeg bleef staan. Het koor is toen een periode voor allerlei wereldse doeleinden gebruikt, waaronder als beurs.
In 1801 werd de dom weer als kerkgebouw ingewijd. In de jaren na de inwijding groeide het enthousiasme voor de voltooiing van dit godshuis. In 1814 vond men de originele bouwplannen van de dom terug, maar om dit grote project af te maken was er veel geld nodig. De Pruisische kroonprins Frederik Willem was de grootste sponsor van dit project. Toch duurde het nog tot 1842 voor er daadwerkelijk gebouwd ging worden.
In 1846 was het dwarsschip voltooid, en in 1880 waren dan uiteindelijk de twee torens voltooid, en daarmee ook de bouw van de kathedraal. Dit was reden voor een groots nationaal feest waar ook de keizer bij aanwezig was.
De Dom heeft de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog bijna onbeschadigd doorstaan. Er gaan geruchten, dat Duitsers en Engelsen hadden afgesproken, dat de Duitsers de kathedraal van Canterbury zouden ontzien en de geallieerden de Dom van Keulen. Bewezen is dat nooit, maar beide monumenten zijn wel gespaard gebleven. De rest van Keulen is wel zwaar beschadigd geweest en bijna alles is herbouwd. Maar daar zou ik een compleet andere blog aan kunnen wijden.
Het gebouw is ENORM! Vooral als je recht voor de façade staat dan lijkt het echt alsof je voor een immense muur of berg staat en dan voel je je even gewoon piepklein!
De Dom is officieel gewijd aan st Petrus en st Maria, de moeder van Jezus. Wanneer je naar binnen gaat is het echt gigantisch groot! Als je niet oppast dan kun je zelfs een beetje verdwalen.
Interessant feitje is dat het dak eerst van hout is geweest, tot men dus aan de tweede bouw begon, toen is het dak vervangen door steviger en minder brandbaar materiaal. IJzer was in die tijd nog niet gebruikelijk om te gebruiken als bouwmateriaal, en zeker niet als basisgeraamte!
De Dom blijft altijd een bouwput en mijn docente vertelde dan ook dat je de Dom zelden of nooit zonder stijgers ziet. Er wordt altijd wel iets gerestaureerd of schoongemaakt.
Door de millieuvervuiling wordt het exterieur van de Dom enorm beschadigd.
Eerder noemde ik al de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. 14 heeft de Dom er overleefd! Ondanks dat het een wonder is dat de kerk niet is ingestort, zijn door alle explosies ruiten wel gesneuveld!
De mooie glas-in-lood ramen die men nu ziet zijn, op 1 raam na, allemaal nieuw of gebruikt uit andere kathedralen.
De kerk bezit enkele rijke schatten. Om meer te zien kun je de schatkamer bezoeken, maar hier had ik helaas niet de kans voor gehad omdat ik had besloten om de toren te beklimmen. Daar kom ik zo op terug.
Er zijn in de kerk enkele prachtige houtsnijwerken en triptieken (drieluiken) aanwezig. Ook de beelden zijn mooi en ik raad iedereen aan om zeker de tijd te nemen om de drukte te trotseren en zelf rond te kijken. Vergeet niet ook af en toe naar de vloer te kijken! Daar liggen soms prachtige mozaïeken.
Het meest bekende stuk dat in de kathedraal te vinden is, is deze Driekoningenschrijn van Nicholas van Verdun uit 1190.
Het is het grootste stuk edelsmeedkunst van heel de wereld! Op de foto lijkt deze heel klein, maar het ding is 1,10 m breed x 1,53m hoog x 2,20m lang! Als je meer over de versieringen en wat er allemaal opstaat wil lezen moet je hier kijken.
Een reliekschrijn is een soort kastje, of etalage kastje, tasje achtig iets, waarin een reliek wordt bewaard. Een reliek is in feite een stukje van een heilige. Vrij letterlijk.
Dit kan een vingerkootje zijn, een ander stukje bot. Er is een geval bekend in Spanje waar de reliek de voorhuid was van een heilige! Maar in dit geval liggen er 3 schedels in deze reliekschrijn. Legende is dat het om de schedels van de Drie Koningen gaat die bij Jezus' geboorte op bezoek waren gekomen.
Eerder noemde ik dat ik de noordertoren (op de foto's te zien als de rechtertoren) heb beklommen. Voor een studentenprijsje van €3 mocht ik de 500+ trappen beklimmen. De eerste stop is bij de klokken. In beide torens hangen in totaal 11 klokken. De beroemdste klok, de 'Dikke Pieter' hangt in de andere toren. 4 van de klokken zijn nog uit de Middeleeuwen, de rest van de klokken uit de 20ste eeuw.
Wanneer je verder naar boven gaat dan sta je direct onder de spits van de toren waar je na een ingewikkelde route om de toren heen echt een prachtig uitzicht hebt over de stad. Er zitten overal gaas en hekken omheen, ook boven je, zodat er niets kan gebeuren.
Je loopt helemaal om de toren heen waardoor je echt alles kunt zien. Op het dompleim beneden lijken de mensen wel mieren!
Wanneer je verder naar boven gaat dan sta je direct onder de spits van de toren waar je na een ingewikkelde route om de toren heen echt een prachtig uitzicht hebt over de stad. Er zitten overal gaas en hekken omheen, ook boven je, zodat er niets kan gebeuren.
Je loopt helemaal om de toren heen waardoor je echt alles kunt zien. Op het dompleim beneden lijken de mensen wel mieren!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten